Nederlandse (oud) mariniers worden ook vaak ingezet om koopvaardijschepen te beveiligen tegen piraterij. Dat dit niet zonder gevaar is, bleek voor de twee Italiaanse mariniers Salvatore Girone en Massililiano Latorre. Zij zitten al twee jaar vast in India in de Italiaanse ambassade in Delhi. Zonder formeel in beschuldiging te zijn gesteld. Italië leverde deze twee mariniers gewoon uit aan India! Terwijl niet eens duidelijk is wat nu de precieze omstandigheden waren en onder welke nationale wetgeving het nu eigenlijk valt.
De militairen bewaakten het Italiaanse vrachtschip de Enrica Lexie in de Indische Oceaan voor de kust van Kerala, India. In internationale wateren. Daar hebben zij, naar het verluidt, het vuur geopend toen ze de vissers aanzagen voor piraten.
Uit het verslag van kapitein Vitelli aan de eigenaar van de Enrica Lexie en de Italiaanse autoriteiten, blijkt het volgende: ‘De militairen waarschuwden de boot meerdere malen, waarna ze schoten losten in het water. Daarna voer de boot weg.’ Kapitein Vitelli rapporteerde daarbij geen slachtoffers.
In Italiaanse kranten wordt gespeculeerd dat de boot die de Enrica Lexie naderde, niet dezelfde zou zijn geweest als die waarop de doden zouden zijn gevonden. De krant La Stampa sprak met de andere aanwezige mariniers. Zij vertelden vijf gewapende mannen op de vissersboot te hebben gezien.
Hoewel het Italiaanse ministerie van buitenlandse zaken aangeeft dat de twee mariniers niet onder het Indiase recht vallen, zij voeren namelijk in internationale wateren en onder Italiaanse vlag, leverde Italië hen onder zware druk van de Indiase autoriteiten toch uit.
Het Indiase ministerie van buitenlandse zaken geeft aan dat de Indiase wet zijn beloop moet hebben. Als de twee schuldig worden bevonden aan moord, kunnen zij levenslang of de doodstraf krijgen!
Hier is wederom het bewijs dat Amerika de enige verstandige aanpak heeft betreffende zijn militairen. Zij leveren namelijk nooit militairen uit. In Europa denkt men daar kennelijk anders over. En dan nog naar een land waar o.a. (groeps)verkrachtingen, het verminken en vermoorden van vrouwen nog regelmatig plaats vindt en vrijwel altijd onbestraft blijft. De internationale kritiek op die praktijken, lijkt zich nu te keren tegen de twee mariniers.
Amerika laat zich echter niet chanteren. Die zette recentelijk een frauderende vrouwelijke Indiase diplomaat, Devyani Khobragade, zo op het vliegtuig naar huis. Ze wordt verdacht van het verstrekken van valse informatie bij het aanvragen van een visum. Ondanks veel ophef in India, is de diplomaat inmiddels wel officieel aangeklaagd.
Zelf beriep zij zich nog op haar diplomatieke status en dat zij nooit gearresteerd had mogen worden. Volgens Amerika heeft Khobragade echter alleen consulaire immuniteit. Dit houdt dus enkel in dat ze immuniteit voor rechtsvervolging heeft met betrekking tot zaken die haar functie betreffen.
Deze affaire leidt inmiddels ook tot spanningen tussen India en de VS. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd het besluit van New Delhi om op zijn beurt ook een Amerikaanse diplomaat uit te zetten, te betreuren. De Amerikanen verwachten daarbij “betekenisvolle stappen” van de kant van India om de spanningen in de relatie met de VS te verbeteren.
U bent op zijn minst gewaarschuwd!
Hein Dudink/De Defensieadvocaat
(Bron; La Stampa/NRC)