Reeds eerder gaf ik u aan dat het CBR zonder enige nuance het rijbewijs van een cliënt introk omdat het bijna twee jaar daarvoor psychisch even wat minder goed ging. Op zich allemaal niets ernstigs.
De behandelend psychiater had echter gelijk aangegeven dat er geen beperkingen waren om te rijden! Hij heeft dat later nog herhaald. In de psychiatrie wordt iedere ‘aandoening’ in een hokje gestopt en zo kreeg ook deze periode van cliënt een naam: ‘psychose NAO” (niet anders omschreven). De verzamelbak van alles wat eigenlijk niet kan worden gelabeld. Het CBR bleek echter alle psychosen op een hoop te gooien en trok alle rijbewijzen van cliënt in.
Cliënt vroeg meteen een herkeuring aan, die volgens het CBR, bij een vast onderzoeksbureau van het CBR zou worden uitgevoerd tegen betaling van € 239,24,-. Door dit bureau werden vervolgens echter klakkeloos de gegevens – die cliënt nota bene zelf had aangedragen – en die van de medische adviseur van het CBR overgenomen. De psychiater die het onderzoek later zou ondertekenen, stak nog even het hoofd om de hoek van de deur en dat was het onderzoek. Uiteraard was het resultaat hetzelfde. Bij cliënt voelde dit als: ‘Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt’.
Vervolgens werd er voor cliënt gelijk een Voorlopige Voorziening, een soort bestuursrechterlijk Kort Geding, bij de rechtbank aangevraagd om de gevolgen van het intrekken van de rijbewijzen te schorsen.
De voorzieningenrechter was er snel klaar mee en volgde het pleidooi van ondergetekende dat er door het CBR onvoldoende was gekeken naar de daadwerkelijke aandoening en omstandigheden. Daarbij hanteerde het CBR volgens de rechter onjuiste uitgangspunten met betrekking tot de wet en regelgeving. De rechter verklaarde dat uitspraken van de Afdeling van de Raad van State door het CBR onjuist waren uitgelegd.
Tenslotte gaf de rechter aan dat de rapportage van de keurend psychiater van het CBR onvoldoende zorgvuldig en inconsistent was en niet door het CBR had mogen worden gevolgd.
Al met al een vlijmscherp oordeel en een tik op de neus voor het CBR. Cliënt kan in ieder geval weer werken.
U bent geïnformeerd en gewaarschuwd!
Hein Dudink/Defensieadvocaat